Hur ska vi överleva??
Hur är det möjligt att man ska kunna leva på yrken inom hästnäringen? Det går att utbilda sig till banbyggare. Ett jobb som innebär mycket ansvar. Du ska designa banor för små barn som ska lära sig att rida till proffs ryttare med sina unghästar. Det ska inte bli för enkelt och tråkigt, men måste fortfarande vara rytmiskt och utbildande. När du utbildare dig till C-banbyggare får du bygga upp till 130 hoppning/msv B ponny. Det tar ett antal timmar att rita banorna till en dag ca 3 klasser. Du ska även tänka på att ombyggnader ska gå snabbt och smidigt, så hindrena inte behöver flyttas för mycket mellan varje klass. Klubben som ordnar tävlingen brukar vilja att det byggs upp kvällen innan tävlingen börjar eftersom det är då de ideelt arbetande funktionärerna kan vara med och hjälpa till. Säg att det tar 2-3 timmar. Banbyggaren ska vara på plats ca 60-30 min för första klassens start och sedan hela dagen. Vad ska då banbyggaren få betalt? Om man frågar på utbildningen får man ingent svar. 1700 kr inkl moms tar Peter. Då tilkommer reseersättning, men bara för diesel, inte för tiden i bilen. En tävlingsdag pågår från ca 8.00 -18.00. Det är 10 timmar. Lägg då till lite resa på det och 2 timmar kvällen innan + den tid det tar att rita banorna. Den timlönen är inte så lätt att leva på. 1700 /15 timmar = 113 kr/h. Detta ska man också lägga moms och skatt på det. Det hade naturligtvis varit enklare om detta var styrt av förbundet med ett gänse banbyggararvode precis som för domare och överdomare. Problemet som uppstår är att det är väldigt svårt att livnära sig på denna lönen och då måste man egentligen ha ett anat jobb vid sidan av. Detta är ett problem som genomsyrar hela hästnäringen och jag vet inte riktigt hur man ska komma runt problemet. Vem är det som ska betala? Jag tror att hela systemet behöver ses över från grunden för att vi ska få duktiga och ambitiösa banbyggare, tränare, unghästutbildare, beridare mm. Det finns många som arbetar stenhårt och knappt får ihop det till hyran...
Utbildningar och dess värde...
Jag har funderat en del kring utbildningar inom hästnäringen. Det är ju väldigt bra att det finns utbildningar och att vi försöker skapa "yrken" inom hästnäringen. Vad händer då när förbundet ordnar med utbildningar för c-tränare, banbyggare, unghästutbildare etc. Jo man anmäler sig och ska ha vissa meriter för att komma in. Dessa meriter går oftast att tumma ganske ordentligt på för det ä ju bra om utbildningen blir full. Det är ju precis som med vilken utbildning som helst, ju färre sökande desto lägre intagningsbetyg. När man sedan har blivit antagen är det dags att betala, det kostar en hel del att utbilda sig. Då ska vi lägga till att man ska vara borta ett antal dagar som man inte kan jobba. När utbildningen är klar godkänns i stort sett alla. Vissa kanske inte blir godkända direkt, men efter lite kompletering blir de godkända. Om alla på en utbildning klara utbildningen och blir godkänd är då inte utbildningen för lätt eller kraven för låga? En viss utslagning ska ju ske under utbildningen gång, speciellt om man nu har sänkt intagningskraven. Vad är det för vits med att vara c-tränare om vilken tomte som helst kan bli det. Det säger ju ingenting om vad man kan. Det gör inte heller att man kan höja priset på sina träningar. Samma sak händer på banbyggarsidan, unghästutbildare, beridare mm. Förbundet håller tyvärr på att, i sin iver att utbilda och få in pengar för sina utbildningar, underminera hela systemet. Det kunde ju vara ok att godkänna tex en banbyggare på prov, men om denna då bygger dåligt kanske dra in licensen efter ett år. Detta händer inte heller. Jag har aldrig varit med om att någon banbyggare har fått sin licens indragen och då har jag ridit på en del riktigt dåliga banor. Min egentliga fråga är var själva urvalet sker? Var sållar vi agnarna från vetet? Det är ju bara att inse att alla kan inte bli en bra banbyggare eller tränare. Man måste både ha talang och ett genuint intresse för att bli bra utöver det måste man vara lyhörd och villig att följa med i utvecklingen.
jobb
Nu var det ett tag sedan igen och mycket har naturligtvis hänt ;) Jag har gått omkull två gånger redan i sommar och sitter och deppar över en öm axel. Jag har sökt ca 50 stycken jobb och undrar varför inte alla jobbar i juli...jag vill ha svar nu!!! Min kropp verkar inte vilja jobba i stallet mer och eftersom man måste jobba 200% för att nästan överleva har jag bestämt mig för att leta efter ett annat jobb. Jag önskar mig alltså ett nytt jobb med lön varje månad ;)